Ciasto proteinowe z płatków owsianych / B58g W79g T14g
W naszych przepisach nie dodawaliśmy jeszcze niczego pokroju ciast proteinowych. Dziś pierwsza tego typu pozycja. Ciasto wygląda i smakuje bardzo dobrze, poza tym jest bogate w białko, dobre węglowodany oraz zawiera znikomą ilość tłuszczu. Makroskładniki w porcji: białko 59g, węglowodany 79g, tłuszcze 14g – 686 kalorii.
Składniki:
– Płatki owsiane błyskawiczne
– 3 białka jaj kurzych
– 1 jajko kurze całe
– 40g odzywki białkowej WPC / WPI
– 15g Miodu pszczelego
– 5g proszku do pieczenia
Czas przygotowania – 25min
Orientacyjna cena za porcję: płatki owsiane 0,6zł, jaja 1,6zł, 2 miarki odżywki białkowej 3z, miód 0,2zł – Łącznie 5,8z
Przygotowanie:
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200st.
2. Przygotować wysokie naczynie do blendowania składników – np. wysoki dzbanek
3. Do dzbanka wsypać 100g płatków owsianych, wbić 1 całe jajko o raz 3 białka jajek.
4. Do Dzbanka dodać 2 miarki białka serwatkowego, łyżkę stołową miodu oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
5. Całość dokładnie zblendować.
6. Przygotowaną “papkę” wlać do formy do pieczenia – może nią być mała blaszka, małe naczynie żaroodporne czy nawet formy na babeczki.
7. Piec w temperaturze 200st. około 20min.