Artykuły o dietach

ciasto-proteinowe-z-płatków-owsianych-b58g-w79g-t14g-83-1412280310-1

Ciasto proteinowe z płatków owsianych / B58g W79g T14g

 

W naszych przepisach nie dodawaliśmy jeszcze niczego pokroju ciast proteinowych. Dziś pierwsza tego typu pozycja. Ciasto wygląda i smakuje bardzo dobrze, poza tym jest bogate w białko, dobre węglowodany oraz zawiera znikomą ilość tłuszczu. Makroskładniki w porcji: białko 59g, węglowodany 79g, tłuszcze 14g – 686 kalorii.

Składniki:

– Płatki owsiane błyskawiczne

– 3 białka jaj kurzych

– 1 jajko kurze całe

– 40g odzywki białkowej WPC / WPI

– 15g Miodu pszczelego

– 5g proszku do pieczenia

Czas przygotowania – 25min

Orientacyjna cena za porcję: płatki owsiane 0,6zł, jaja 1,6zł, 2 miarki odżywki białkowej 3z, miód 0,2zł – Łącznie 5,8z

Przygotowanie:

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200st.

2. Przygotować wysokie naczynie do blendowania składników – np. wysoki dzbanek

3. Do dzbanka wsypać 100g płatków owsianych, wbić 1 całe jajko o raz 3 białka jajek.

4. Do Dzbanka dodać 2 miarki białka serwatkowego, łyżkę stołową miodu oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.

5. Całość dokładnie zblendować.

6. Przygotowaną “papkę” wlać do formy do pieczenia – może nią być mała blaszka, małe naczynie żaroodporne czy nawet formy na babeczki.

7. Piec w temperaturze 200st. około 20min.